Sanitair 101: Alles wat je moet weten in 2023

Sanitair is een essentieel onderdeel van elk modern huishouden, essentieel voor hygiëne, comfort en functionaliteit. Maar wat houdt het begrip 'sanitair' nou precies in, en hoe verhoudt het zich tot verschillende onderdelen van je huis zoals de badkamer, wc en wasbak? In deze blogpost van EAVY duiken we diep in de wereld van sanitair, verhelderen we algemene misverstanden, en werpen we een blik op de nieuwste trends van 2023. Of je nu een huiseigenaar bent, een aannemer of gewoon nieuwsgierig, deze gids is door EAVY ontworpen om al je vragen over sanitair te beantwoorden.

Wat wordt er bedoeld met sanitair?

Sanitair omvat alle installaties en voorzieningen die te maken hebben met het aanvoeren van schoon water en het afvoeren van gebruikt water en afval. Dit gaat dus verder dan alleen de badkamer en wc, en omvat alles van waterleidingen en afvoersystemen tot aan sanitair apparatuur zoals wastafels, douches, baden en toiletten. Het doel van sanitair is het bieden van een veilige en efficiënte manier om water en afval te beheren, essentieel voor de hygiëne en het comfort in elk huis.

douchewisser sanitair

Is een badkamer sanitair?

De term 'sanitair' is breder dan alleen de badkamer, maar een badkamer is wel een ruimte waar veel sanitair componenten samenkomen. Van de douche tot het toilet en de wastafel, de badkamer is een centraal punt voor sanitair in huis. Het ontwerp en de functionaliteit van de badkamer hangen nauw samen met de kwaliteit en de installatie van het sanitair, wat benadrukt hoe belangrijk het is om de juiste keuzes te maken op dit gebied.

Is een wc sanitair?

Ja, een wc is een essentieel onderdeel van het sanitair in een huis. Het is ontworpen om menselijk afval op een hygiënische manier af te voeren, verbonden met het rioleringssysteem om ervoor te zorgen dat afval en afvalwater veilig worden verwerkt. De wc is een van de meest gebruikte sanitair voorzieningen, en er zijn tal van modellen en stijlen beschikbaar om aan verschillende behoeften en voorkeuren te voldoen.

Is een wasbak sanitair?

Ja, een wasbak valt ook onder de categorie sanitair. Het is een basin dat verbonden is met een waterbron en afvoersysteem, ontworpen om het wassen van handen, gezicht, en andere kleine objecten gemakkelijk en hygiënisch te maken. Wasbakken zijn er in verschillende vormen, maten en stijlen, en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften en ontwerpvoorkeuren van de gebruiker.

Wat zijn de sanitair trends in 2023?

In 2023 zien we verschillende opvallende trends op het gebied van sanitair. Duurzaamheid staat hoog op de agenda, met een groeiende vraag naar waterbesparende apparaten en systemen die bijdragen aan een verminderde milieu-impact. Slim sanitair, waaronder toiletten en kranen die kunnen worden bediend via smartphones of slimme speakers, wordt ook steeds populairder. Op het gebied van design zien we een verschuiving naar strakke, minimalistische lijnen en natuurlijke materialen, evenals een voorkeur voor donkere kleurtinten en matte afwerkingen.

Conclusie

Sanitair speelt een cruciale rol in het dagelijks leven, en het kiezen van de juiste componenten en trends kan een wereld van verschil maken in comfort, functionaliteit en stijl. Of je nu bezig bent met een renovatie, een nieuw bouwproject, of gewoon je kennis wilt uitbreiden, een grondig begrip van sanitair is essentieel. We hopen dat deze gids je heeft voorzien van waardevolle inzichten en antwoorden op je meest prangende vragen over sanitair in 2023.

Terug naar blog

Een greep uit ons assortiment